Van Bijsterveldt schrapt pretstudies mbo

Het aantal ‘pretstudies’ in het mbo moet omlaag. Op deze manier wil de minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt leerlingen een betere kans geven op de arbeidsmarkt. Dit blijkt uit een brief die de minister vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Studenten moeten minder de mogelijkheid krijgen om mbo-studies als artiest of dierverzorging te doen, omdat zij daarmee praktisch kansloos zijn op de arbeidsmarkt. Aan de andere kant wil Van Bijsterveldt meer ruimte maken voor kleine specialistische technische opleidingen als horlogemaker of restauratiestukadoor omdat daar wel vraag naar is.

De minister wil om dit in voor elkaar te krijgen, een licentiesysteem invoeren. Mbo scholen moeten op regionaal niveau overleg voeren om te kunnen bepalen welke studies er enerzijds moeten worden geschrapt en anderzijds juist moeten worden ingevoerd. Op deze manier moet er overeenstemming worden bereikt met het aantal behaalde diploma’s en de vraag naar arbeidskrachten.

Het licentiesysteem zal de minister meer handvatten bieden om in te grijpen en bij te sturen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Van Bijsterveldt schrapt pretstudies mbo

  1. Pingback: Minder voetbal door bezuinigingen publieke omroep | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>