Lente in de Polder: Sociaal akkoord op handen

WW-duur onaangetast • Versoepeling ontslagrecht uitgesteld • Geen nullijn in zorg

De versoepeling van het ontslagrecht wordt uitgesteld tot de economische crisis voorbij is en de nullijn in de zorg is van de baan. Dat melden de Volkskrant en de NOS. Eerder vandaag opende de krant ook al met het nieuws dat de WW-duur niet aangepast wordt.

Begin maart waren er al signalen dat de verkorting van de WW-duur niet door zou gaan. Ik schreef toen al het enigszins voorbarige blog Verkorten van de WW-duur is sowieso van de baan. Maar dat blijkt nu dus (gelukkig) een goede analyse te zijn geweest. De sociale partners zijn het eens over het schrappen van die omstreden maatregel.

De verplichting voor bedrijven om 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen gaat ook van tafel. De werkgevers waren daar fel tegen. Er wordt gewerkt aan afspraken over het aan werk helpen van arbeidsgehandicapten. Daarnaast worden er maatregelen verwacht die de uitwassen van de flexibilisering van de arbeidsmarkt moeten bestrijden.

Het lijkt er op dat het een echt sociaal akkoord wordt, maar wat blijft er eigenlijk nog over van het eerste kabinetsvoorstel? In ieder geval de nullijn voor ambtenaren die niet in de zorg werken. Verder kennen we de alternatieve voorstellen en dekkingen nog niet.

En de versoepeling van het ontslagrecht. Die wordt uitgesteld tot de crisis voorbij is. Er komt een specifieke datum in het akkoord, dus de knoop is daarmee wel doorgehakt. In de toekomst, na de crisis, wordt het makkelijker om mensen te ontslaan.

NOS: Nullijn in de zorg van tafel
Volkskrant: Sociale partners akkoord: WW blijft maximaal 3 jaar

(Foto: ednl creative commons, flickr)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Lente in de Polder: Sociaal akkoord op handen

  1. Pingback: VIDEO: Dion Graus pakt Sharon Dijksma in | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>