Groei 2014: Uitvoering van sociaal akkoord hapert

Vier maanden na het sluiten van het historische sociaal akkoord is er nog vrijwel niets aan de uitwerking gedaan. Dat schrijft Trouw zaterdag. Zowel kabinet als werkgevers en werknemersorganisaties stellen zaken uit of ondervinden opstartproblemen.

Dat het vakantietijd is speelt uiteraard ook een rol, en de coalitiepartijen VVD en PvdA moeten deze maand de invulling van 6 miljard euro aan extra bezuinigingen voor de begroting van 2014 bepalen. Eigenlijk gaat dat nog om 2,7 miljard euro.

Volgens Trouw is het enige harde wapenfeit van het kabinet dat er een overbruggingsregeling komt voor vutters met een laag inkomen die door de gestegen pensioenleeftijd inkomensverlies leiden.

De banenplannen uit het sociaal akkoord zijn in veel sectoren al klaar, maar er wordt nog gewacht op de subsidieregeling. Die had in juni gereed moeten zijn.

Een speciaal Actieteam Crisisbestrijding dat de banenplannen moet begeleiden, kon pas aan de slag toen er een voorzitter was gevonden. Dat was in juni. Na de vakantie, bijna vijf maanden na het akkoord, gaat het Actieteam echt aan het werk.

Op 1 januari 2014 moeten ontslagvergoedingen kunnen worden afgestemd op het nieuwe ontslagrecht dat in 2016 ingaat, maar er is nog geen wetsvoorstel.

De sociale partners spraken af dat uitkeringsinstantie UWV moet fuseren met keuringsinstantie CIZ, maar hierover is nog geen enkel gesprek gevoerd.

De nieuwe opzet voor uitkeringen en banen voor werklozen en arbeidgehandicapten via de zogenaamde ‘Werkkamer’ moet na kennismakingsgesprekken ook nog gang komen.

De Arbeidsinspectie zou moeten worden uitgebreid om te voorkomen dat werkgevers met schijnconstructies cao’s of het minimumloon ontduiken. Dit is niet gebeurd.

Bij VNO- NCW en FNV ontstaat kritiek op de trage gang van zaken. VNO: ‘Alle maatregelen moeten voor het einde van het jaar door de Tweede en Eerste Kamer. Dat is een signaal naar Brussel en de financiële markten dat we echt serieus hervormen.’

Trouw concludeert dat van de dadendrang tijdens de presentatie van het akkoord op 11 april weinig over is. Deadlines verstrijken en opstartproblemen en afwezigheid van onderhandelaars vanwege vakantie vertragen de overleggen.

Lees meer op trouw.nl

Afbeelding: screenshot NOS, presentatie sociaal akkoord.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>