Pechtold wil alweer – nog steeds – sociaal akkoord slopen

Terug van vakantie, Pechtold gaat verder waar hij voor de zomer gebleven was

D66-leider Alexander Pechtold is uitgerust en opgeladen terug van vakantie, en grijpt de eerste de beste mogelijkheid (in dit geval de talkshow Knevel en Van den Brink) aan om op zijn welbekende kribbige toon op te roepen tot het trashen van het sociaal akkoord.

Bijna alle media brengen het als headline nieuws, maar eigenlijk is dit standpunt van D66 behoorlijk belegen. Pechtold gaat verder waar hij voor de zomer gebleven was. Hij wil dat de regering zo snel mogelijk het ontslagrecht versoepelt en de WW-duur verkort.

In het sociaal akkoord is afgesproken om die twee maatregelen te temporiseren. Te wachten tot de crisis voorbij is. Met name voor de vakbonden is dat een belangrijk punt.

Na stevige onderhandelingen is het weloverwogen akkoord gesloten door kabinet, en werknemers- en werkgeversbonden. Er staan veel afspraken in over hervormingen, bezuinigingen, maar bijvoorbeeld ook over banenplannen voor groei in 2014.

Pechtold heeft niet meeonderhandeld en zijn handtekening staat niet onder het eindresultaat. Dat geeft hem de ruimte om zijn eigen positie eindeloos te herhalen. Hij doet dat communicatief, maar het blijft een compromisloos minderheidsstandpunt.

De D66-fractie heeft er vanaf het begin steeds twee punten uitgelicht. De versoepeling van het ontslagrecht en het verkorten van de WW-duur. Pechtold deed dat dinsdagavond in de EO-talkshow nog een keer in scherpe bewoordingen; openbreken dat akkoord.

Goed, Pechtold ratelt braaf zijn eigen verkiezingsprogramma op, maar hij zegt er niet bij hoe hij de vakbonden wil overtuigen om zijn rechts-liberale ideeën te accepteren. Of wil D66 het Nederlandse poldermodel dat pas in ere hersteld is nu alweer kapotmaken?

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>