VVD-implosie: Exit Opstelten en Teeven

Nachtmerriescenario VVD-campagne: gedwongen grote schoonmaak

De VVD-zwaargewichten op het ministerie van Veiligheid en Justitie treden af. Minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven dienen hun ontslag in omdat de Tweede Kamer verkeerd is geïnformeerd over een miljoenendeal met crimineel Cees H. waarbij eigenlijk simpelweg drugsgeld is witgewassen.

In 2001 sloot Teeven – toen officier van justitie – een deal met crimineel Cees H. Die kreeg 4,7 miljoen gulden (drugsgeld) terug, waarbij de Belastingdienst is gepasseerd. Opstelten informeerde de Kamer verkeerd en onvolledig over deze zogenaamde Teevendeal; over het bedrag en over het bestaan van het bonnetje.

Onderzoeksjournalisten van Nieuwsuur ontdekten het bedrag, en hebben nu ook nog het bonnetje gevonden. Resultaat: een onhoudbare situatie voor Opstelten en Teeven. Dit werk van Nieuwsuur zou weleens prijzen kunnen gaan winnen.

Gigantische blamage

Voor de VVD is dit een gigantische blamage, middenin de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen die op 18 maart plaatsvinden. Opstelten gold lange tijd als zwaargewicht maar zijn aanzien was de afgelopen periode al danig aangetast. Hij had last van warrige en gebrekkige optredens in Kamerdebatten.

Ook Teeven leed sinds zijn aantreden gezichtsverlies, onder meer door zijn rigide manier van werken bij de toch al vaak gevoelige en omstreden zaken in de hoofdpijnportefeuille van het Asielbeleid. Teeven gold ooit als mogelijk opvolger van Opstelten, maar ze moeten nu allebei tegelijk hun biezen pakken.

De Teevendeal en bonnetjesgate zijn de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. De geloofwaardigheid van Opstelten en Teeven was al tot een dieptepunt gezakt, en kan na dit schandaal echt niet meer hersteld worden.

Voor de geloofwaardigheid van de VVD is dit een nog veel groter probleem. Zij hebben wel het voordeel dat relletjes en schandalen tot nu toe nooit blijven kleven aan Mark Rutte. Er wordt wel smalend gezegd dat hij een teflon-premier is.

Het is de vraag hoe lang dat zo blijft. Bij zijn voorgangers Kok en Balkenende was de koek op een gegeven moment op. Vroeg of laat gebeurt dat ook bij Rutte.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “VVD-implosie: Exit Opstelten en Teeven

  1. Paul

    Ach ,Ivo Afstelten kan nog altijd een nieuwe partij beginnen bijvoorbeeld ,De Winkelpartij , want daar liggen altijd bonnetjes zat . Pechtold wil weer want de verkiezingen komen eraan IEDEREEN weer aant werk helpen . En Mark Rutte zei;we hebben 51 miljard omgebogen . Ja dat wil ik wel geloven . Hij heeft 51 miljard gejat van de bevolking . Brussel moet ook gratis leven ,die 751 jaknikkers en de rest van landen die met open handen overheden staan ook te wachten opt gratis geld der Nederlandse rijksbelastingen . Amen .

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>