Brussel content over Bulgaren en Roemenen

De Europese Commissie is tevreden over de vooruitgang die de Bulgaren en Roemenen hebben geboekt bij de bestrijding van corruptie en criminaliteit, en bij de hervorming van hun rechtssysteem.

Wel waarschuwde het dagelijks bestuur van de EU dat er nog verbeteringen nodig zijn. Dit blijkt uit het jongste halfjaarlijkse verslag over de ontwikkelingen in de twee EU-lidstaten, dat woensdag in Brussel is gepresenteerd.

Voor Nederland zal dit rapport leidend zijn om te kunnen bepalen of Bulgarije en Roemenië mogen toe treden tot het paspoortvrije Schengengebied.

Nederland is tegen toetreding omdat de landen in de ogen van Nederland onder meer te weinig doen aan de bestrijding van corruptie.

Den Haag wil ten minste twee opeenvolgende rapporten waaruit zal blijken dat de afspraken in wetgeving zijn omgezet en dat het land zich houdt aan de afspraken.

In een eerste reactie erkent staatssecretaris Europese Zaken Ben Knapen (CDA) dat in beide landen, met name in Roemenië, vooruitgang zichtbaar is. ‘Het is een stapje vooruit’, geeft de staatssecretaris schoorvoetend toe. ‘Maar er moet nog het nodige gebeuren’. Knapen wacht het volgende rapport af, deze wordt in juli verwacht.

Een woordvoerder van de Europese Commissie benadrukte dat Schengen en de voortgangsrapporten ‘gescheiden moeten worden gezien’. Beide landen voldoen aan de criteria om toe te treden tot het Schengengebied.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>