Nederlandse gevechtshelmen en -vesten naar Irak

‘Om de Peshmerga beter in staat te stellen zich te verdedigen’

Het kabinet heeft besloten 1000 gevechtshelmen en 1000 kogelwerende vesten te leveren aan de Koerdische Regionale Autoriteiten. De Koerden strijden in Noord-Irak tegen de barbaarse terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Nederland stuurt geen wapens, maar dat is logisch. De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk doen dat wel; dat zijn bondgenoten met omvangrijke wapenindustrieën.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans geeft een korte toelichting op het kabinetsbesluit: ‘Deze Nederlandse bijdrage is bedoeld om de Peshmerga beter in staat te stellen zich te verdedigen tegen de aanvallen van IS en zo te voorkomen dat het geweld zich over Iraaks Koerdistan verspreidt.’

De Koerdische strijdkrachten hebben grote behoefte aan militaire goederen, dus de Nederlandse hulp is zeer welkom. De spullen worden door het ministerie van Defensie via Bagdad naar Erbil in Noord-Irak gevlogen, en vervolgens afgeleverd bij de Koerdische Regionale Autoriteiten (Foto: isafmedia)

Poll: moet er een Europees leger komen?

Maandag stuurde de Nederlandse luchtmacht een afgeladen C-130 Hercules transportvliegtuig met hulpgoederen naar Noord-Irak. Met onder meer dekens, led-lampen en noodvoedsel worden ontheemden in de regio geholpen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>