Samsom wil resultaten zien: los de problemen op

Stop met intern partijgedoe; niet met de rug naar de kiezer staan

PvdA-leider Diederik Samsom reageert in een interview met de regionale kranten van Wegener op kritiek van Eerste Kamerlid en oud-partijvoorzitter Ruud Koole. Die uitte deze week zijn zorgen over de electorale crisis binnen de PvdA.

Wat opvalt is dat PvdA-voorzitter Hans Spekman (foto) zich in deze discussie afzijdig houdt. Althans, in het openbaar. Dat is best raar omdat Koole een van zijn voorgangers is, en deze zaak een verantwoordelijkheid van Spekman is.

Meer dualisme

Ze moeten bij de PvdA niet steeds, ook al is het met de beste intenties, hun eigen leider in de verdediging drukken. Het ongewenste resultaat is: minder dualisme.

Koole roept dan wel op tot meer dualisme, maar in de beeldvorming drukt hij Samsom alleen maar in de verdediging. Spekman als partijvoorzitter moet die dynamiek doorbreken en zorgen voor een focus op politieke opponenten. In plaats daarvan lijkt Spekman deze hele zaak te negeren. Dat is best raar.

Brutaler, strijdbaarder

Terug naar Samsom. Hij is consistent, stabiel, charismatisch en een volhouder. Dat spreekt allemaal voor hem. Aan de andere kant kan zijn zelfverzekerdheid soms glad en hautain overkomen. Het mag best wat brutaler, strijdbaarder.

‘We zouden een partij kunnen zijn die zich bezighoudt met wat mensen nodig hebben, niet met elkaar’, zegt Samsom. Hij ziet intern partijgedoe terecht niet als oplossing: ‘Nu zien mensen PvdA’ers die met de koppen tegen elkaar staan en dus met de rug naar de kiezer. Dat is niet voor het eerst. Ik wen daar niet aan.’

Idealen en resultaten

De PvdA-leider benadrukt dat hij niet alleen maar het kabinetsbeleid verdedigt. ‘Ik verdedig onze idealen. Die zitten voor een groot deel in dit kabinet, anders waren we er niet aan begonnen. Maar niet alles’, zo vertelt Samsom.

‘We moeten resultaten laten zien de komende tijd.’ Daarbij helpt het volgens Samsom dat verschillende plannen straks concreet merkbaar worden.

Los de problemen op

Sommige duiders speculeren over een kabinetsval als gevolg van de slechte resultaten bij de verkiezingen voor de gemeenteraden en het Europarlement, en de teleurstellende scores in de peilingen. Samsom wijst dat idee van de hand.

Volgens de PvdA-leider schiet Nederland niks op met nieuwe verkiezingen. Samsom: ‘Bijna alle mensen die ik op straat spreek zeggen: ‘jongens, doe ons dat niet aan. Kom niet weer naar ons voor verkiezingen. Los de problemen op.’

Focus naar buiten

Dat is natuurlijk allemaal prima. Samsom is intelligent en heeft duidelijke doelen voor ogen. Maar hij komt minder goed uit de verf als zijn partij niet gefocust is.

Het is een belangrijke taak van Spekman om te zorgen voor die focus. Naar buiten, gericht op politieke opponenten. Stop het onzinnig intern partijgedoe.

Eerder: Intern partijgedoe is altijd het grootste struikelblok

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>