Nieuwe peiling Maurice de Hond: 50Plus op 16 zetels

Vier op de vijf ouderen in panel van De Hond kiest voor andere partij dan 50Plus

In de nieuwe peiling van Maurice de Hond stijgt 50Plus 3 zetels ten opzichte van een week geleden, en komt zo uit op 16 zetels. Dat is 8 zetels minder dan in de bizarre poll van TNS NIPO die drie dagen geleden werd gepubliceerd. Van alle groepen kiezers in het panel van De Hond gedragen ouderen zich op dit moment het meest grillig.

Eén op de vijf ouderen in deze steekproef zegt op 50Plus te stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn. In de media is veel aandacht voor de opkomst van 50Plus en de populistische manier waarop fractievoorzitter Henk Krol zijn boodschap verkondigt. Hij neemt het niet altijd even nauw met de feiten, spreekt onwaarheden, en overdrijft.

Het is goed om aan te tekenen dat vier op de vijf ouderen in dit soort polls niet voor 50Plus kiest, maar voor een anderen partij. Als men spreekt over ‘de ouderen’ gaat het dus zeker niet om een eenvormige groep die in zijn geheel achter 50Plus zou aanlopen.

Veel ouderen zijn onzeker over hun koopkracht. Die onzekerheid wordt aangewakkerd door Krol. Hij roept dat ouderen honderden euro’s per maand moeten inleveren en als groep het hardst in hun portemonnee getroffen worden. Dat is echter niet waar.

Kiezers van de VVD en D66 uit het panel van De Hond zijn het meest tevreden over het huidige kabinet, gevolgd door kiezers van de PvdA en het CDA. Panelleden die op de PVV en de SP stemden zijn het meest ontevreden, gevolgd door 50Plus.

Foutmarge
Peilingen moeten we met een korreltje zout nemen. Er is een foutmarge van enkele zetels, dan wel enkele procenten, en ervaringen uit het recente verleden leren ons dat bij echte verkiezingen de uitslag flink kan afwijken van eerdere peilingen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>