Cyprus-wrok: Wilders de grootste in peiling De Hond

VVD legt niet goed uit waarom faillissement Cyprus voor Nederland slecht zou zijn

In de nieuwe voorspelling van Maurice de Hond komt de PVV van Geert Wilders deze week als grootste uit de bus. Nu is ‘grootste’ met 24 zetels betrekkelijk. De ‘minst kleine’ is in dit geval treffender. De peiling als geheel geeft een gefragmenteerd en rommelig beeld.

Volgens de opiniepeiler valt dit toe te schrijven aan de crisis rondom Cyprus. VVD-kiezers in het panel van De Hond zouden door die treurige toestand overlopen naar de PVV.

De VVD van premier Mark Rutte slaagt er kennelijk niet in om de eurokritische achterban duidelijk te maken dat bij een faillissement van Cyprus ook de Nederlandse burgers het schip in gaan. Of misschien snappen veel mensen dat best wel, maar overheerst de boosheid, en uit men die door in dit soort internetpolls te switchen naar de PVV.

50Plus verliest in deze peiling twee zetels. Ook in de meest recente Politieke Barometer van Ipsos Synovate staat de ouderenpartij van Henk Krol op verlies. Krol is momenteel onzichtbaar en had eerder te kampen met negatieve publiciteit over zakelijke perikelen.

Opvallend is dat de VVD in de Barometer van donderdag stabiel op 31 zetels staat, terwijl De Hond een daling naar 23 zetels peilt. Ook bij de SP een gapend gat tussen de resultaten van de twee peilbureaus. In de Barometer daalt de partij van Emile Roemer naar 16 zetels, terwijl Maurice de Hond een stijging naar 23 zetels voorspelt.

Een verklaring voor dit verschil is moeilijk te geven want de peilbureaus redeneren enkel vanuit hun eigen gelijk, en betrekken de resultaten van concurrerende peilers niet in hun analyse. De Cyprus-kwestie speelt al een week en de bezuinigingen spelen al maanden. Het zal dus vermoedelijk aan de steekproef of gebruikte rekenmethode liggen.

Foutmarge
Er is een foutmarge van enkele zetels, dan wel enkele procenten. Het verleden leert ons dat bij echte verkiezingen de uitslag flink kan afwijken van eerdere peilingen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Cyprus-wrok: Wilders de grootste in peiling De Hond

  1. Pingback: Cyprus uit de brand: Het euro-bashen kan doorgaan | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>