VVD en PVV met 28 zetels even groot in Politieke Barometer

Verdeeldheid troef in peilingen • SP comateus in Barometer

In de nieuwe Politieke Barometer van Ipsos leveren de regeringspartijen VVD en PvdA ieder een zetel in. GroenLinks en de SGP zakken ook een zetel ten opzichte van twee weken geleden, maar dat zijn kleine verschuivingen.

De PVV stijgt er deze week twee, komt gelijk met de VVD, en ook D66 en ChristenUnie stijgen ieder een zetel. Ipsos duidt deze peiling in een trend sinds de Kamerverkiezingen. De aanhang van de regeringspartijen is afgenomen en een toenemend aantal kiezers schaart zich achter de PVV en D66.

Vergelijking met concurrerende peiling

In de wekelijkse peilingen van Maurice de Hond, de concurrent van Ipsos, staan de regeringpartijen er nog beroerder voor. Bij De Hond is de PVV sinds eind maart de grootste – of beter gezegd: minst kleine – partij. Over het algemeen geven de verschillende peilingen een erg verdeeld beeld.

Opvallend is dat de SP in de Barometer vrijwel niet profiteert van de ontevredenheid over het kabinetsbeleid. Bij De Hond staat de partij van de veelgeplaagde Emile Roemer wel op wat winst, maar in de Barometer is de 0,9 procent stijging ten opzichte van de verkiezingen te verwaarlozen.

Wat als dit een verkiezingsuitslag zou zijn?

Als deze nieuwe Barometer een echte verkiezingsuitslag zou zijn dan zou eerst gekeken worden naar VVD en PVV om een coalitie te vormen. Geen van de andere partijen zou staan te springen om met die combinatie in zee te gaan. Om over de problematische verhouding tussen VVD en PVV nog maar te zwijgen.

Uit de praktijk weten we echter dat in verkiezingscampagnes meestal een tweestrijd ontstaat tussen een links- en een rechtsgeoriënteerde middenpartij. Tot nu toe ging dat altijd om PvdA versus CDA of PvdA versus VVD.

Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar speelt zo’n strijd veel minder. Overal doen lokale partijen mee, en de PVV bijna nergens. De opkomst is bij lokale verkiezingen doorgaans relatief laag.

Op basis van die feiten, in combinatie met de peilingen, is het op dit moment het meest waarschijnlijk dat de VVD de grootste zal worden bij de raadsverkiezingen. Dat kan veranderen als men bij het CDA meer conservatief-liberale kiezers (die niet op D66 willen stemmen) overhaalt om bij de VVD te vertrekken.

Foutmarge

Er geldt een foutmarge van enkele zetels. Het verleden leert ons dat bij echte verkiezingen de uitslag flink kan afwijken van eerdere peilingen.

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “VVD en PVV met 28 zetels even groot in Politieke Barometer

 1. tom

  hoezo pvv minst kleine partij.de grootste in de peilingen , is de grootste in de peilingen,en niet de minst kleine.ze gaan gewoon door met minderwaardig zijn.

    /   Reply  / 
  1. Marcus Lucas Auteur

   Ik schrijf ‘minst kleine’ omdat grote partijen gewoonlijk rond de 40 zetels of meer halen. Ik noem dat in de tekst: over het algemeen erg verdeeld. Drie partijen tussen de 20 en 30 zetels en vier partijen tussen de 10 en 20 zetels. Dat is natuurlijk een heel gefragmenteerd, verdeeld politiek landschap.

     /   Reply  / 
 2. Henk wijnhoven

  Hoe komt het toch dat Ipsos altijd zo ver verwijderd is van de andere opiniepeilers. Het is de enigste peiling waar de VVD zo hoog staat en waar de PVV zo ‘laag’ staat.

    /   Reply  / 
 3. martin

  Wiegel en Wilders en economen in het cabinet.
  dat vind ik wel wat.Geld moet rollen

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>