Politieke Barometer: D66 lachende derde

Coalitiepartijen leverden in afgelopen politiek seizoen 12 zetels in

Met de traditionele zomerbarbecue luiden de leden van de Tweede Kamer deze week het zomerreces in. Het kabinet van VVD en PvdA heeft de twintig-maanden-streep gehaald. In de Politieke Barometer van Ipsos zijn de regeringspartijen het afgelopen politieke seizoen zo’n twaalf zetels kwijtgeraakt.

Daarmee hebben zij de daling van het voorgaande politieke seizoen niet kunnen stoppen. Een jaar na de verkiezingen stonden VVD en PvdA samen op 54 zetels. Als er nu verkiezingen zouden zijn dan zouden zij op 42 zetels kunnen rekenen.

Anderzijds hebben de oppositiepartijen goede zaken gedaan. Met name D66 (+10 zetels) kan terugkijken op een electoraal succesvol jaar. De SP steeg ten opzichte van juli vorig jaar vijf zetels. De PVV kende een turbulent jaar. Met 29 zetels in september 2013 leek de PVV op koers om de grootste te worden, maar de door schandalen geplaagde partij van Wilders moet het nu doen met zes zetels minder.

Ook voor 50Plus is het een zeer ongunstig politiek jaar geworden. De partij kon bij aanvang van het vorige zomerreces nog rekenen op 10 zetels, maar gooide door interne onrust roet in het eigen eten. In twee jaar is de partij twee keer gewisseld van lijsttrekker en leverde de ouderenpartij acht zetels in.

Foutmarge: er geldt een foutmarge van enkele zetels/procenten. Bij Ipsos gaat het dan om ± 2.5% bij de grootste partijen en ± 1% bij de kleine partijen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>