Vraag om zwarte lijst van dure tandartsen neemt toe

De PvdA, GroenLinks en PVV zouden graag zien dat tandartsen die hun tarieven fors hebben verhoogd op een zwarte lijst komen. Ongeveer 15 procent van de tandartsen heeft de vrijgegeven tarieven zo ingezet, dat ze soms twee keer zo duur zijn als andere.

Dit blijkt donderdag uit onderzoek van de NOS.

Vanaf 1 januari gelden geen maximumtarieven meer voor behandelingen in de mondzorg. Dat betekent dat elke tandarts, orthodontist en mondhygiënist zelf mag bepalen welke bedrag er wordt gerekend voor een behandeling. Tot op heden waren de tarieven voor alle tandartsen in Nederland hetzelfde.

Het gaat om een experiment van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Nu de tandartsen ogenschijnlijk een loopje nemen met hun vrijheid, dreigt de minister de proef stop te zetten.

Marktwerking

Schippers had vurig gehoopt dat marktwerking zou zorgen voor lagere prijzen en een hogere kwaliteit tot gevolg zou hebben.

Het bij wijze van experiment loslaten van de maximum tarieven heeft veel tandartsen bewogen hun tarieven echter sterk te verhogen.

De prijsverhogingen hebben ook geleid tot wrijvingen tussen tandartsen en verzekeraars. Zorgverzekeraars hebben inmiddels bij Edith Schippers geklaagd over de hogere tarieven.

PvdA,  GroenLinks en PVV willen nu dat consumenten worden gewaarschuwd voor de dure tandartsen. De partijen PvdA en GroenLinks willen eigenlijk zelfs dat het experiment per direct wordt stopgezet.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>