Weekers klungelt door in schandaal over Bulgarenfraude

‘Weekers solliciteert naar enkeltje richting Koning, zoals hij de Kamer informeert’

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën informeerde vrijdagavond eerst de media voordat hij de Tweede Kamer een beloofde brief toestuurde. Het wordt in politiek Den Haag als een schoffering beschouwd als een bewindspersoon de Kamer passeert en zich eerst in de media verantwoordt over een zaak. Vooral als die gevoelig ligt.

Verschillende Kamerleden zijn not amused. Alexander Pechtold (D66): ‘Weekers solliciteert naar een enkeltje Koning, zoals hij de Kamer informeert’, doelend op een mogelijk aftreden. Pieter Omtzigt (CDA): ‘Geen Weekers brief, waar we een week op wachten? Wel optreden bij EenVandaag? Solliciteert hij ergens naar?’

De toegezegde brief werd vannacht om 1.00 uur alsnog naar de Kamer gestuurd. Een uur te laat, dat is op zich niet erg. Maar het interview met EenVandaag werd ruim zes uur eerder uitgezonden. In dat interview pleit Weekers zich vrij: ‘Ik wist het persoonlijk niet.’

De Kamerbrief bevat een ingewikkeld feitenrelaas. De rollen van alle betrokken instanties worden uitvoerig gemeld, en Weekers ondertekent de brief mede namens de ministers van Binnenlandse Zaken, Veiligheid en Justitie en Sociale Zaken.

De algemene strekking van Weekers verdediging is dat alles goed is gegaan, alle instanties in actie zijn gekomen om de fraude met toeslagen door Bulgaarse bendes aan te pakken, maar dat het wel beter zou zijn geweest als het ministerie van Financiën, dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van toeslagen, een rapport had gekregen.

Het komt allemaal nogal geforceerd en klungelig over. In plaats van stellig te ontkennen dat hij nergens van wist, had Weekers beter iets kunnen zeggen in de trant van dat hij wel op de hoogte is van fraude met toeslagen, maar dat hij deze concrete zaak eerst beter wilde bestuderen voordat hij een reactie zou geven.

Hij gaf met zijn ontkenning eigenlijk de schuld aan zijn eigen ambtenaren. Die kwamen vervolgens in opstand en lekten hun ongenoegen naar de pers. Nu staat het gezag van, en vertrouwen in Weekers ter discussie. Kan hij nog wel verder als staatssecretaris? Het debat over deze hele toestand vindt direct na het meireces plaats, op dinsdag 14 mei.

• Download Kamerbrief van Weekers.

• Eerder: Tijdlijn: Waarom staatssecretaris Weekers bungelt

• Bekijk het EenVandaag-interview met Weekers hieronder:

sitestat

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Weekers klungelt door in schandaal over Bulgarenfraude

  1. Pingback: Oppositie verbreedt fraudedebat Weekers met 279 zaken | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>