CDA en D66 willen plannen 2016 alweer rechtser

#APB15 Rechts wil meer banen i.p.v. evenwichtige koopkrachtgroei

Uit de Algemene Politieke Beschouwingen 2015 bleek dat CDA en D66 de kabinetsplannen net als in voorgaande jaren op een aantal punten naar rechts willen trekken. Zij zeggen dat ze daarmee extra banengroei willen stimuleren, maar daar zit ook de welbekende rechtse, neoliberale ideologie achter.

Waar rechtse politieke keuzes worden gemaakt doet het altijd ergens pijn. Zo wil D66 bijvoorbeeld gepensioneerden benadelen, en het CDA keert zich onder meer tegen het eerlijker belasten van hoge vermogens, en de loonsverhoging in de publieke sector (politieagenten, leraren, zorgpersoneel, enzovoort).

Doordrammerig

De ideeën van CDA en D66 hebben een doordrammerig karakter omdat eerder dit jaar met hen een poging is gedaan om een heel nieuw belastingstelsel op te tuigen maar die gesprekken toen op niks zijn uitgelopen. Nu zullen de partijen het nog een keer proberen in gewone Kamerdebatten.

Dat doordrammerige komt trouwens aardig overeen met de nasale toon die Alexander Pechtold en Sybrand Buma tijdens de debatten aanslaan. Daar zijn zij niet alleen in. Roemer doet het ook, en Wilders loeit en schreeuwt nog luider.

Als iemand op een plein, in een straat of op je werk zo gaat staan schreeuwen als Wilders dan schakelen we bezorgd de GGZ in. Als het in het parlement gebeurt dan wordt het door het Debat Instituut gezien als ‘retorisch hoogstandje’.

Vergroening

Dat terzijde. Als middenpartijen met relatief veel zetels in de Eerste Kamer zijn CDA en D66 toch de eerst aangewezenen om met de coalitiepartijen tot een compromis te komen. Dat zal minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem tijdens de komende Financiële Beschouwingen voor elkaar moeten boksen.

Over de extra bezuinigingen op zorg en zekerheid die D66 en CDA het afgelopen jaar wilden horen we ze nu niet meer. Hebben ze zich er eindelijk bij neergelegd dat de PvdA dat niet accepteert, of komen die barre plannen nog terug?

De coalitie van VVD en PvdA moet een meerderheid vinden in de Eerste Kamer. Dat zou bijvoorbeeld kunnen met D66, GroenLinks en ChristenUnie, als ze bij de VVD bereid zijn om verregaande vergroening van de belastingen te accepteren.

Meer APB15

Tegenbegrotingen SP, GroenLinks en ChristenUnie
Rondjes draaien en doordraaien over vluchtelingen
Weer gedoe over Kamervoorzitter Van Miltenburg

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>