Zuid-Korea doet handreiking aan Noord-Korea

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak is bereid tot gesprekken met Noord-Korea over kernbewapening.

Dat heeft Myung-bak vannochtend gezegd in een televisietoespraak.

Volgens de president staat het Koreaanse schiereiland voor een belangrijk nieuw hoofdstuk. Met samengeknepen ogen ziet hij mogelijkheden voor ‘een nieuw tijdperk’.

De nieuwjaarsboodschap van Noord-Korea was er van een heel ander kaliber. Het communistische land benadrukte dat zij het leger zal versterken en dat Kim Jong-un, de zoon van de overleden president en de nieuwe opperleider, ‘tot de dood’ zal worden verdedigd.

Eerder deed Noord-Korea al negatieve uitlatingen aan het adres van de ‘verrader’ Lee Myung-Bak. Samenvattend kwam het erop neer dat in de ogen van het Noorden, het Zuiden het flink had verbruid.

De Noord-Koreanen beschuldigen Lee onder meer van het smeden van een plan om het noorden te destabiliseren. Belangrijkste aanwijzing hiervoor was het besluit van Lee kort na de bekendmaking van de dood van Kim om de Zuid-Koreaanse strijdkrachten in verhoogde staat van paraatheid te brengen.

Als het aan Noord-Korea ligt moet Lee Myung-bak hiervoor ‘op zijn knieën en verontschuldigingen aanbieden’ , aldus het Noord-Koreaans staatspersbureau KCNA.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>