Laatste fase vrije verkiezingen Egypte

Egypte maakt zich op voor de laatste fase van de parlementsverkiezingen.

Vandaag zijn de stemhokjes van 9 provincies voor het eerst geopend.

Egypte luidt hiermee de derde ronde van de eerste vrije verkiezingen in, na de opstand tegen de inmiddels onttroonde president Hosni Mubarak van februari vorig jaar.

De laatste ronde vindt plaats over een geheel van twee dagen.

Er kan gestemd worden in de provincies Nijldelta, Qaliubiya, Gharbiya, Daqahliya, de New Valley, de zuidelijke provincies van Minya en Qena, de grensprovincie Matruh en in de provincie van het schiereiland Sinaï.

De aanloop naar deze ronde werd overschaduwd door de dood van 17 mensen. Zij kwamen vorige maand om bij confrontaties tussen het leger en de demonstranten.

Lange tijd heeft Egypte te maken gehad met een sluimerende conflict tussen de bevolking en de tijdelijke militaire machthebbers. Het leger heeft in eerste instantie het verkiezingsproces ‘ogenschijnlijk’ in de weg gezeten.

Onafhankelijke waarnemers hebben de gang van zaken rondom de stemming in Egypte geprezen omdat zij tot dusver relatief eerlijk zijn verlopen. De stemmingen in tijde van de regering Mubarak waren altijd doorspekt van geweld en intimidatie, en luidde altijd een ruime en gegarandeerde overwinning voor Mubarak.

Wel zijn er diverse meldingen gemaakt van pogingen tot intimidatie in de vorm van invallen, en geruchten over mogelijke illegale buitenlandse investeringen in bepaalde politiek partijen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Laatste fase vrije verkiezingen Egypte

  1. Pingback: Islamitische partijen op winst in Egypte | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>