België worstelt zich moedig door begrotingsperikelen heen

Vorige week meldde de Europese Commissie dat het de begroting van België voor 2012 had afgekeurd.

Inmiddels zou dezelfde Commissie hebben aangegeven dat de federale begroting ‘stapsgewijs’ in orde aan het komen is.

Dat heeft vicepremier en minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) maandag gezegd in De Ochtend op het Belgische Radio 1.

De Belgen hebben er een hectisch weekend op zitten. Eerst kwam het nieuws over de loonsverhoging voor de federale ministers naar buiten, dit bleek later gelukkig een ‘administratieve tabelfout’. Daarover heen kwam nog bericht over de stijgende dotatie voor de koninklijke familie en uiteraard de Europese kritiek op de begroting.

Ondertussen worstelt de regering, die zo moeizaam op gang kwam, zich er met man en macht moedig doorheen. De belangrijkste worstelingen zijn over de Belgische begroting.

Na lange onderhandelingen kwamen de regeringspartijen uit op een begrotingstekort van 2,8 procent bij een economische groei van 0,8 procent. Dat was volgens het oordeel van de Europese Unie te optimistisch. De EU verwacht een tekort van 3,1 procent van het bruto binnenlands product. En dat is hoger dan de toegestane maximale 3 procent.

Inmiddels is de Belgische regering druk in gesprek met de Europese Commissie. Vicepremier Steven Vanackere zegt dat ’de Europese Commissie nu voorwaardelijk vertrouwen in de begroting heeft’. De minister is daarover erg te spreken, het ‘sluit voor mij op een positieve manier de heisa af’, zegt Vanackere.

Het acute gevaar van een boete voor het overschrijden van het begrotingstekort, met de maximale toegestane 3 procent, lijkt voor nu de kop in gedrukt. Daarmee spaart het land voorlopig een bedrag van 700 miljoen euro uit.

In afwachting van de begrotingscontrole in februari besloot het kernkabinet van de federale regering wel 1,3 miljard euro aan uitgaven te bevriezen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “België worstelt zich moedig door begrotingsperikelen heen

  1. Pingback: ‘Walen willen verder zonder Vlaanderen’ | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>