POLL: Meer geld naar defensie?

Conservatieven willen kabinetsbeleid verder naar rechts trekken

De kleine christelijke partijen ChristenUnie en SGP vinden het tijd om extra geld uit te trekken voor Defensie. Dat meldde Nieuwsuur donderdag.

CU en SGP zijn deel van de C3 (constructieve oppositie met D66) die met het kabinet van VVD en PvdA zullen onderhandelen over de begroting voor 2015. De partijen vinden het ‘nu tijd voor investeringen in onze krijgsmacht.’

De Amerikaanse president Barack Obama zei woensdag in Brussel dat Europese landen te veel leunen op de VS voor hun veiligheid. Hij wil meer investeringen in defensie. ‘De crisis in Oekraïne maakt duidelijk dat vrijheid niet gratis is’, zei hij.

CU-Kamerlid Gert-Jan Segers noemt de uitspraak ‘eindelijk een helder geluid na de enorme kaalslag op defensie’. Ook SGP-leider Kees van der Staaij zal op een partijbijeenkomst aanstaande zaterdag pleiten voor extra geld voor militarisering.

Update: minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft gereageerd. Hij ziet er niets in om meer geld uit te trekken voor Defensie. Dat zou betekenen dat er elders meer moet worden bezuinigd. Dat lijkt De Dijs een slecht idee.

Moet er meer geld naar defensie?

Loading ... Loading ...

Wat willen andere partijen?

Het gaat niet om een nieuw standpunt. In hun verkiezingsprogramma’s waren CU en SGP, net als CDA en VVD, al tegen nieuwe bezuinigingen op defensie. Voorstanders van bezuinigingen waren D66, GL, PvdD, PvdA, PVV en SP.

De conservatieven van CU en SGP zullen bij de VVD dus een luisterend oor vinden voor hun voorstel. Maar met name bij regeringspartij PvdA zullen ze liever investeren in zorg en werkgelegenheid dan in tanks en bommen.

Een redelijk compromis zou kunnen zijn dat investeringen in defensie ten goede moeten komen aan de werkgelegenheid in Nederland. Dat er bijvoorbeeld geen buitenlandse wapens voor het geld gekocht worden.

Na de raadsverkiezingen willen PvdA’ers zich echter ook duidelijker profileren om te laten zien dat zij in de regeringscoalitie verschil maken. PvdA-leider Diederik Samsom zal dus vast ook een eigen wensenlijst voor 2015 op tafel leggen.

• POLL: Moet er een Europees leger komen?
• VIDEO: Protest tegen Obama in Brussel
• SGP wil Poetin tegenhouden met zware tanks
• Samsom gaat PvdA scherper profileren
• Maxime Verhagen wordt JSF-tsaar
• Defensiemacho’s nemen eigen minister Hennis onder vuur
• Lijken in de kast: Hillen liet chaos achter bij Defensie
• VVD wil meer geld uitgeven aan militarisering

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “POLL: Meer geld naar defensie?

  1. kevin

    zeer goed artikel!!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>