Rechtse media in paniek na blokkade schaliegas

Samsom zei in mei vorig jaar al dat hij tegen proefboringen is

PvdA-leider Diederik Samsom verbaasde gisteren vriend en vijand door een politieke blokkade op te werpen voor de winning van schaliegas in Nederland. ‘Nee, dat gaan we niet doen’, zei Samsom op NPO Radio 1 in De Nieuws BV.

Bij coalitiepartner VVD en in rechtse media speelt men verbazing omdat minister van Economische Zaken Henk Kamp volgende zomer nog met een structuurvisie over schaliegas komt. Toch is dit helemaal geen nieuw standpunt van de PvdA.

PvdA-congres tegen schaliegas

Samsom zei in mei vorig jaar al dat de PvdA in de Tweede Kamer tegen de zeer omstreden proefboringen naar schaliegas zal stemmen. De fractie had besloten dat een akkoord alleen onder hele strenge voorwaarden mogelijk zou zijn.

Op een PvdA-congres werd daarna echter een motie aangenomen waarin staat dat de fractie onder geen voorwaarden mag instemmen met proefboringen.

Samsom hield de mogelijkheid nog wel open voor het geval de techniek zich zo zou ontwikkelen dat verantwoord boren naar schaliegas toch mogelijk zou zijn. In dat geval zou het eerst opnieuw aan het PvdA-congres voorgelegd worden.

De PvdA is dus al anderhalf jaar tegen proefboringen naar schaliegas.

Bevolking ook tegen schaliegas

Schaliegaswinning is zeer omstreden omdat er een mengsel van water en chemicaliën onder hoge druk in de bodem gespoten moet worden om het gas als het ware los te wrikken. De chemicaliën vervuilen de bodem en ons drinkwater.

Drinkwaterbedrijf Vitens heeft zich daarom al lang zich tegen de winning van schaliegas uitgesproken, evenals milieuorganisaties. Ook de provincies waar proefboringen mogelijk zouden zijn, en de bewoners, zijn faliekant tegen.

Rechtse media in paniek

Rechtse media, die zich als belangenbehartigers van de vervuilende industrie opwerpen, zijn boos. Sommigen spinnen Samsoms uitspraak van gisteren als een ‘draai’. Dat is kolder. De PvdA is al anderhalf jaar beslist tegen de proefboringen.

De Telegraaf is zelfs zo kwaad dat de politieke spindoctors aldaar een off the record-gesprek met Samsom publiceren. Het roept de journalistieke vraag op wanneer het publiceren van off the record-uitspraken geoorloofd is.

In dit geval is er geen sprake van een nieuwe opvatting. Samsom heeft het wellicht iets stelliger gezegd dan in mei vorig jaar. Hij vertolkt bovendien een standpunt dat gedeeld wordt door de meerderheid van de bevolking.

Off the record

Er zijn dus geen inhoudelijke redenen om te publiceren uit een off the record-gesprek. De Telegraaf lijkt dan ook vooral de manier waarop Samsom gisteren tekeer ging aan te grijpen als excuus om tot publicatie over te gaan.

Samsom sprak zich uit tegen ‘Haagse spelletjes’ en de rol van de media daarin. Misschien voelden de Telegraaf-journalisten in kwestie zich aangesproken? Is de publicatie een soort wraakactie? Dat zou zeer dubieuze journalistiek zijn.

Blijft er nog een mogelijkheid over. Hebben de rechtse media een eigen belang, politiek-ideologisch of financieel, om zich tegen de meerderheid van de bevolking te keren, voor schaliegaswinning? Dat zou een journalistieke doodzonde zijn.

• Schaliegas in Nederland: Gaat ons kraanwater branden?
• Kamp manoeuvreert foutloos richting besluit schaliegas

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Rechtse media in paniek na blokkade schaliegas

  1. Paul

    Een beetje een rol gaan spelen noemen ze dat als ze in de tweedekamer komen . Zeteltjes winnen . Want er is nog niet geboord .Van kwa jongen groen mannetje Green Peace tot meeloper van de VVD . Maar dat boren komt er uiteindelijk toch wel . Even kijken hoeveel zeteltjes we nog overhouden na volgend jaar .En dan zullen we gaan boren dat het een lieve lust is . Daar heeft het onderwaterleven geen last van want ik ben zelf groen mannetje geweest bij Green Peace . Destijds zat ik met Green Peace alles achterna wat niet in orde was tot histery aan toe . En dat geboor in Groningen;wat zeuren die mensen nou .Als er nou een scheur in de muur in Haag;jaaa dan is het wat anders .

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>