Europarlement oordeelt over discriminerend PVV-meldpunt

Het Europees Parlement stemt donderdagmiddag over een motie waarin het PVV-meldpunt over Oost- en Midden-Europeanen wordt veroordeeld. De verwachting is dat een ruime meerderheid voor een resolutie zal stemmen.

In een resolutie wordt de website discriminerend genoemd. Ook worden premier Mark Rutte (VVD) en de regering nadrukkelijk opgeroepen het klaagpunt te veroordelen en er nadrukkelijk afstand van te nemen.

Volgens VVD’er Hans van Baalen spreekt uit de motie een ‘moreel superioriteitsgevoel’.

De resolutie is afkomstig van alle grote partijen in het parlement in Straatsburg. En naar verwachting zal de overgrote meerderheid ermee instemmen. Onder de opstellers van de resolutie zijn de christendemocratische fractie waarvan het CDA deel uitmaakt, en de liberale fractie waarin de VVD is vertegenwoordigd. De fractieleider van de Europese christen-democraten noemde het meldpunt ‘racistisch en gewelddadig’.

Supioriteitsgevoel

‘Het Europees Parlement wentelt zich ten onrechte in een moreel superioriteitsgevoel,’ zegt VVD-europarlementariër Hans van Baalen tegen elsevier.nl.

De Europese VVD-fractie heeft het meldpunt van de PVV weliswaar verschillende keren afgekeurd maar de partij zal niet akkoord gaan met de motie. Van Baalen vindt dat Nederland in de motie ‘op onaanvaardbare wijze de maat wordt genomen’.

Nederlandse regering

Het is nog niet vaak voorgekomen dat het Europees parlement zich in een resolutie richt op één bepaald land. Premier Rutte kan zich overigens prima niets aantrekken van de oproep. Tot dusver heeft de premier altijd geweigerd te reageren op de PVV-website. Het betreft tenslotte een initiatief van een politieke partij en niet van de overheid aldus de geplaagde minister-president.

Eerder al in een debat in Straatsburg werd er felle kritiek geuit op het stilzwijgen van de Nederlandse regering.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Europarlement oordeelt over discriminerend PVV-meldpunt

  1. Pingback: Peiling: standpunt Europees Parlement PVV meldpunt | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>