De Jager: ‘Zuid-Europese landen voelden zich slachtoffer’

De Minister van Financiën geeft in een groot interview in de Trouw aan dat de Zuid-Europese landen zich slachtoffer voelden in plaats van schuldig. Volgens de Jager voelden Zuid Europese landen  ’zich de slachtoffers van de schuldencrisis, terwijl de oorzaken daarvoor toch echt liggen in het feit dat er de afgelopen tien jaar niet gewerkt is aan het concurrentievermogen van de economieën in Zuid-Europa.’ Griekenland, Italië en Spanje wilde in eerste instantie meer geld vanuit Noord-Europa, maar inmiddels is het besef ook bij hen gekomen dat de economieën moeten hervormen, aldus de minister. 

Jan Kees de Jager stond de afgelopen maanden in het midden van een groot politiek schouwspel. Dag en nacht waren de camera’s gericht op de Jager en zijn Europese collega’s. De minister gaf al eens eerder in een interview aan dat hij sommige nachten maar 2 á 3 uurtjes slaap kreeg.

Op de vraag of de Jager zich ergert aan zijn Europese collega’s en het gesteggel van de afgelopen maanden antwoord hij ontkennend, hij heeft zich uitsluitend ‘verwonderd’. Duitsland en Nederland hebben meermalen moeten uitleggen dat geld alleen, slechts een tijdelijke oplossing bood.  De Jager heeft zijn collega’s er telkens op moeten wijzen dat alleen als je de economie hervormt, de crisis ook echt zal verdwijnen.

Een ander saillant detail dat de Jager vrijgaf in het uitgebreide interview was het feit dat Italië eerder over de brug kwam dan Frankrijk. Dit zou zelfs al het geval zijn geweest onder de regering-Berlusconi. Volgens de minister de Jager waren met name Frankrijk en Spanje de grote dwarsliggers rond de nieuwe governance-regels. Omdat de stem van de kredietwaardige landen, zoals Nederland zwaar woog  had Nederland ook de mogelijkheid eisen te stellen.

Zo was Nederland alleen bereid het noodfonds te vergroten als andere landen zouden accepteren dat Europa zou meekijken over de schouders van de ministers van financiën van die landen. De reden dat deze maatregel erdoorheen kwam was volgens de Jager, de goede financiële positie van onder andere Nederland.

Op de vraag of er nog veel bezuinigingen op de roller liggen, kon Minister de Jager zeggen dat het probleem vooral bij de uitgaven van de overheid ligt. Dat wil de huidige regering via hervormingen aan gaan pakken.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “De Jager: ‘Zuid-Europese landen voelden zich slachtoffer’

  1. Pingback: Nieuwjaarsboodschap Europese leiders somber | Politiek

  2. Pingback: ‘Europese leiders reageerden te laat op schuldencrisis’ | Politiek

  3. Pingback: Griekenland uit de euro: ‘SP en PVV dansen Sirtaki’ | Politiek

  4. Pingback: ‘Hongarije flikt een Grieks kunstje’ | Politiek

  5. Pingback: Belgische regering niet eens met berekeningen EU | Politiek

  6. Pingback: Italiaanse premier Monti waarschuwt voor anti-Europese protesten | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>