Column: politiek jaaroverzicht

Het was het jaar waarin beide kopstukken op rechts elkaar maanden om toch vooral ‘normaal’ te doen. In de strijd om te imponeren zwaaide beide heren hevig met hun geslachtsdeel om deze vervolgens met veel machtsvertoon en gevoel voor dramatiek respectievelijk op de interruptiemicrofoon en de spreekstoel te leggen. De knal, die verwacht werd, bleef echter pijnlijk uit.

In 2011 zou 130km/u een gangbare snelheid moeten worden. Lekker karren, gewoon omdat het kan. Een voorstel dat op het laatste moment door de eigen coalitiepartner ook weer net zo hard om zeep werd geholpen en menig snelheidsduivels terneergeslagen in de eigen adrenaline liet gaarkoken.

Het jaar 2011 was ook het jaar waarin de Tweede kamer eigen handig werd beroofd van een ongewone schoonheid. De politiek nam afscheid van Femke Halsema, en Halsema van de politiek. Wat restte voor de politieke karavaan was gewoon de draad weer op te pakken en achter de grijze, stoffige meute aan te gaan.

Libië stal dit jaar ook zomaar even een helikopter van Nederland omdat er zoals gewoonlijk met missies overzee, geen toestemming was gevraagd. Zo belandde een Nederlandse marine helikopter, bij de evacuatie van een Nederlandse man en een andere Europeaan, in de handen van Kadhafi-getrouwe troepen. Om vervolgens breed uitgemeten te worden op de Libische staatstelevisie, inclusief juichende burgers.

Geen gevolg van maar wel met grote gevolgen, waren de massaontslagen bij defensie. Om rede van de bezuinigen van 1 miljard euro op Defensie was het volgens Premier Rutte hard nodig om flink te snijden in de Nederlandse krijgsmacht. Volgens Rutte kon Nederland wel gewoon internationaal actief blijven alleen dan wel op kleinere schaal. De Minister van defensie Hans Hillen verzekerde de pers ervan dat de Nederlandse krijgsmacht kon blijven meedoen op het niveau van de Champions League. Deze uitspraak was uiteraard al gedaan voordat Ajax het moest opnemen tegen Real Madrid.

Het jaar 2011, was ook het jaar van Griekenland. Daar waar Wilders zijn buik vol had van tzatziki, gyros en moussaka. Bleef de meerderheid achter het noodlijdende Zuid-Europese land staan. In het debat over Griekenland kwamen voor- en tegenstanders er niet uit waar Achmed en Fatima’ en ‘Henk en Ingrid’ het beste mee waren gediend. Zij stonden als gewoonlijk lijnrecht tegenover elkaar.

Ondertussen werd er flink door bezuinigd. Natuurlijk ook op de vele linkse hobby’s. Zo vielen er harde klappen binnen de cultuursector. Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur  wilde de grote topinstellingen in de Nederlandse kunstwereld nog ontzien, maar des te meer werd er eventjes geschaafd van podiumkunsten en de beeldende kunst. Volgens Zijlstra moet de cultuursector gewoonweg minder afhankelijk worden van overheidssubsidie en dus een manier vinden om ‘Henk en Ingrid’ naar binnen te lokken.

Het jaar van 2011 stond in het teken van gigantische bezuinigen. De (negatieve) cijfers vlogen ons om de oren en dat het ook voor de politici weleens teveel werd bewees Premier Rutte. Hij moest door het stof toen hij, na wat hij noemde ‘ongelukkige communicatie’ over de Griekse steun, er wat miljarden naast zat. Na vele nederige excuses over ‘de som’, was alles weer normaal en kreeg Nederland ook nog eens te maken met een lesje rechtvaardigheid.

Minister Leers voor Immigratie en Asiel  wilde de jonge asielzoeker Mauro even gewoon buiten de deur zetten. Terwijl de Tweede kamer had aangedrongen op een verblijfsvergunning voor Mauro bleef Leers bij zijn standpunt en vond dat hij geen uitzondering kon maken. Rechtvaardigheid betekent volgens Leers namelijk ook dat je consequent moet zijn. Inmiddels heeft Mauro besloten, ondanks dat hij leren ‘niet zo zag zitten’ een tijdje gaat doen alsof, hij mag immers blijven op basis van een studievisum.

Het is het jaar waarin bezuinigingen geen uitzonderlijk redmiddel meer is, maar de regel. Waarin het onverdoofd ritueel slachten, dankzij de Eerste Kamer, gewoon weer mag. En wat normaal gevonden werd, niet langer meer normaal is. Zo mag je elkaar uitmaken voor, bedrijfspoedel, achtjarige meisjes bespugen omdat ze zich ‘onkuis’ kleden, elkaar wel of niet wijzen op de huidskleur en bij je vertrek openlijk je beklag mag doen over de partijleider.

Het jaar 2011 was alles behalve normaal. De feestelijke Arabische lente verzandde in een akelig strenge winter. En voor 2012 mogen wij van Jan Kees de Jager in Nederland ook al niet teveel verwachten. Geen economische groei, meer werkloosheid en dus minder geld in de portemonnee. Ach!

Ja wat ach? Ik voorspel dat als we met zijn allen eens normaal doen 2012 gewoon een mooi jaar wordt. Met genoeg om te keffen en genoeg bomen om tegenaan te plassen. Gelukkig maar!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Column: politiek jaaroverzicht

  1. Pingback: De onzichtbare man gaat de PVV aanpakken | Politiek

  2. Pingback: Sap moet haar politieke intuïtie nog ontwikkelen | Politiek

  3. Pingback: Mark Rutte is (s)linkser dan gedacht | Politiek

  4. Pingback: ‘Liever bezuinigen op het koningshuis’ | Politiek

  5. Pingback: Gevechten in Libische hoofdstad Tripoli | Politiek

  6. Pingback: Intrekking WWik-regeling via kort geding voorlopig van de baan | Politiek

  7. Pingback: D66er Pia Dijkstra: ‘koop je rollator op marktplaats’ | Politiek

  8. Pingback: De Krom in beroep om WWik-regeling | Politiek

  9. Pingback: Hans Hillen op bezoek VS voor JSF | Politiek

  10. Pingback: Stein stapt op na kritiek PvdA-leider Job Cohen | Politiek

  11. Pingback: Dictatuur lang zo gek nog niet | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>